fons Banner

Notícies

Titular notícies

Participar per transformar!

Divendres 27 Maig 2016

Una vegada escoltada la veu dels infants, els joves, les famílies i la gent gran, cal donar una nova passa en tot aquest procés, avançar cap a la transformació i cap a la millora d’aquesta realitat.

Amb aquest objectiu s’ha elaborat aquesta secció, el bloc d’espais de participació on trobem el testimoni de 9 protagonistes del canvi, 9 protagonistes que exemplifiquen que amb la implicació de tots i totes, el barri pot esdevenir un lloc de convivència i cohesió social facilitador d’un benestar comú. Per facilitar l’entesa, hem estructurat totes aquestes iniciatives en 3 línies d’intervenció comunitària: salut, educació i relació ciutadana

Abans d’abordar les iniciatives vam tenir un petit pròleg per part de Maria Prieto (tècnica assessora de l’Àrea de Participació Ciutadana) on defineix la participació com un dret constitucional on l'Administració, les entitats i la ciutadania som corresponsables de la seva aplicació per garantir un bon  govern, la convivència i la cohesió social i en la Primera Trobada Comunitària del Districte vam gaudir d’alguns exemples:

Salut
En aquest apartat hem comptat amb la col·laboració de dos membres de la Taula de Salut Comunitària: Carmen Salido (psicòloga del Punt d’Informació de Salut Jove) i Mar Diéguez (tècnica de l’espai de Suport Grup Mèmora) que ens aporten la seva experiència dins d’aquest lloc de relació tècnic entre professionals de diferents àmbits. Per a elles, aquest punt d’intercanvi permet millorar les capacitats i habilitats, incrementar la seva confiança i la línia d’acció conjunta establerta provoca incrementar exponencialment el seu compromís envers el benestar de les persones.

Educació
En aquesta línia d’actuació tenim un conjunt d’iniciatives molt interessants, algunes amb més trajectòria com el Pla Educatiu d’Entorn on Núria Ramos (coordinadora territorial del PEE Collblanc – la Torrassa) ens parla sobre la Comissió Territorial i el treball en xarxa que es realitza amb instituts, àrees de l’Ajuntament i entitats.

També tenim d’altres amb menys recorregut com podria ser la Xarxa 0-6 on s’ha aconseguit establir un espai de contacte entre tècnics vinculats amb petita infància com ens ha relatat Yamila Alberola (educadora social a l’Espai Familiar La Caseta de les Palmeres) i Sònia López (directora de Paidós Hospitalet). Totes dues són un exemple de suma d’esforços i de lluita per aconseguir millorar el procés d’acompanyament i suport a les famílies; la xarxa ha facilitat créixer en aquest sentit i focalitzar la importància de la prevenció en tota aquesta complicada tasca.

Finalment, Maday Rivero (membre d’AMPAS Endavant) ens explica l’experiència d'aquesta iniciativa, on les AMPAs de 6 escoles i més de 50 botigues es donen suport mútuament per dinamitzar i potenciar les organitzacions de pares i mares i els comerços de proximitat. Una aliança lògica però que sense la iniciativa ciutadana, mai hagués agafat forma.

Relació ciutadana
En aquest apartat participatiu trobem iniciatives tant de coneixement com de reconeixement dels nostres veïns i veïnes més pròxims per tal d’evitar etiquetes o estigmes quotidians del barri. Així doncs, Laia González (mediadora del Servei de Mediació Comunitària) ens explica la seva experiència com a membre del grup motor dels Diàlegs per la Convivència on el procés d’escolta de l’altre i la posada en comú d’aquestes mirades contrastades permet evitar i superar idees preestablertes. Aquest treball es segueix realitzant des d’un altre enfocament amb el Fòrum L’Hospitalet on Josep Maria Pujol (membre del Fòrum) ens defineix aquest espai interreligiós com un punt de convivència de conviccions i tradicions religioses.

Els testimonis aportats al vídeo amb totes les 3 línies d’intervenció comunitària ens recorda que: “el ciutadà no és aquell que viu en societat; és aquell que la transforma!”1 i el barri de Collblanc – la Torrassa ens demostra que té molts actius que fan possible millorar l’espai que tant ens estimem!

Les veus dels espais de participació - Projecte ICI Collblanc-La Torrassa from Associació Educativa Itaca on Vimeo.


Més, sobre...: participació , comunitat , infants , joves , famílies
Comentaris
El teu email no apareixerà enlloc
Control Antispam


Últimes Notícies